Δραστηριότητες

Image

Για την επίτευξη των στόχων της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού αναπτύσσονται δραστηριότητες σε τρεις άξονες:

 1. Στον διδακτικό
 2. Στον ερευνητικό
 3. Στον άξονα των  διεθνών επιστημονικών συνεργασιών

 

Διδακτικός άξονας

Το  πρόγραμμα  σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα ρωσικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού.

Τα μαθήματα είναι εξαμηνιαία, τρίωρα/εβδομάδα. Προσφέρονται ως μαθήματα ελεύθερης επιλογής για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΑΠΘ και πιστώνονται με ECTS. Η αξιολόγηση γίνεται με γραπτή ή και προφορική εξέταση ή/και την εκπόνηση και παρουσίαση θεματικών εργασιών.

Τα μαθήματα έχουν κωδικούς μαθημάτων από το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας που φιλοξενεί την Έδρα και διεξάγονται σε αίθουσες της Φιλοσοφικής Σχολής.

Κάθε εξάμηνο περίπου 220 φοιτητές και φοιτήτριες από όλες τις Σχολές του ΑΠΘ παρακολουθούν τα μαθήματα της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

DR foit lessonsΟι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Έδρας στη διάρκεια των μαθημάτων.

Εκτός από τις παραδόσεις των μαθημάτων, η Έδρα δραστηριοποιείται και σε άλλες δράσεις και εκδηλώσεις, οι βασικότερες από τις οποίες παρουσιάζονται παρακάτω:  

 • Παρακολούθηση από τους φοιτητές και φοιτήτριες της Έδρας των εργασιών της δίγλωσσης Ημερίδας «Ο ρόλος της Ρωσίας στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους»  αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η Ημερίδα διοργανώθηκε εξ αποστάσεως στις 26 Μαρτίου του 2021 στο Κουμπάν Ρωσίας στα πλαίσια του αφιερωματικού 2021-Έτους Ιστορίας Ελλάδας–Ρωσίας  από το Τμήμα Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στην πόλη Κρασνοντάρ και με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην πόλη Νοβοροσσίσκ.
 • Συμμετοχή των φοιτητών/τριών στην εκπαιδευτική δράση «Тотальный диктант», που πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο ταυτόχρονα σε εκατοντάδες πόλεις της Ρωσίας και του εξωτερικού. Η δράση στην πόλη της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας της Θεσσαλονίκης.DR logo total
  Ο λογότυπος της Δράσης «Тотальный диктант»
 • Ετήσια ομαδική επίσκεψη και ανοικτό μάθημα σε ρωσικό εστιατόριο της πόλης μας, με σκοπό να γνωρίσουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τη ρωσική κουζίνα, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ρωσικού πολιτισμού.
 • Συμμετοχή 18 φοιτητών/τριών της Έδρας στα εξ’ αποστάσεως μαθήματα του Κρατικού Πανεπιστημίου «Λομονόσοβ» της Μόσχας στο πλαίσιο MasterClass Ρωσικής γλώσσας ως ξένης, που πραγματοποιήθηκε από 30 Νοεμβρίου ως 18 Δεκεμβρίου 2020.
  DR foit masterclassΟι φοιτητές/φοιτήτριες της Έδρας παρακολουθούν το MasterClass Ρωσικής γλώσσας ως ξένης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσοβ»
 • Παρουσίαση από την κ. Μαρία Πριστάβκινα, φοιτήτρια της Έδρας και κόρη του διακεκριμένου σοβιετικού συγγραφέα Ανατόλι Πριστάβκιν, του λογοτεχνικού και κοινωνικού έργου του πατέρα της στις 15 Μαΐου του 2020.
 • Επιλογή πέντε φοιτητών/τριών της Έδρας για συμμετοχή στο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας «#POINT OF VIEW.2020» της Μόσχας, αφιερωμένο στο Έτος Μνήμης για τα 75 χρόνια από τη «Μέρα Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», με τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδιακής εθνικής-πολιτιστικής αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, με Πρόεδρο τον κ. Ιβάν Σαββίδη, στο διάστημα 13-16 Απριλίου 2020. Το φόρουμ ακυρώθηκε, λόγω της πανδημίας.
 • Πρόσκληση του διδάσκοντος στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, κ. Ιωάννη Μήτρου, ο οποίος στις 16 Δεκεμβρίου του 2019 παρουσίασε στους φοιτητές και στις φοιτήτριες της Έδρας το έργο του σοβιετικού σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι.
 • Παρουσίαση στις 6 Νοεμβρίου του 2019 από τη ρωσίδα ποιήτρια και μεταφράστρια λογοτεχνικών έργων, κ. Ξένια Καλαϊτζίδου, του έργου της ποιήτριας Ο. Μπεργκόλτς «Το ημερολόγιο του Φλεβάρη», που έχει μεταφράσει η ίδια, στο πλαίσιο του μαθήματος που αφορούσε την πολιορκία του Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  DR kalaitzidouΗ ποιήτρια και η μεταφράστρια, κ. Ξένια Καλαϊτζίδου μιλά για το έργο της στους φοιτητές και στις φοιτήτριες της Έδρας
 • Οργανωμένη επίσκεψη στις 5 Νοεμβρίου του 2019 στο Κρατικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (MOMus) της Θεσσαλονίκης, στο οποίο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Έδρας ξεναγήθηκαν στην έκθεση των έργων της Λιουμπόβ Ποπόβα, μιας από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της ρωσικής πρωτοπορίας.
  DR foit rus protoporiaΟι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Έδρας στην έκθεση έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας
 • Η παρακολούθηση τον Αύγουστο του 2019 από φοιτητές της Έδρας των μαθημάτων ρωσικής γλώσσας σε θερινό σχολείο τεσσάρων εβδομάδων, που διοργανώνεται στη Μόσχα από το Ινστιτούτο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσοβ», με την οικονομική υποστήριξη του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη».
  DR foit lomonosovΟι πρώτοι φοιτητές που παρακολούθησαν τα θερινά μαθήματα μπροστά στο κτίριο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσοβ»
 • Οργανωμένη συμμετοχή των φοιτητών/τριών στις 9 Μαΐου 2019 στην επίσημη έναρξη του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2019, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, καθώς και ξενάγηση αυτών στο Ρωσικό Περίπτερο, όπου παρουσιάστηκαν περισσότερα από 1.000 βιβλία από 60 εκδοτικούς οίκους της Ρωσίας.
 • Οργανωμένη επίσκεψη στη θεατρική παράσταση στις 2 Φεβρουαρίου του 2019 «Θείος Βάνια» του Α. Τσέχωφ.
 • Πρόσκληση, ως ομιλήτριας, της κ. Αγγελικής Δεληκάρη, Επίκουρης Καθηγήτριας Αρχαίας Ελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του 2018 στους φοιτητές και στις φοιτήτριες το θέμα «Η Ρωσία του Κιέβου».
 • Οργανωμένη επίσκεψη στη θεατρική παράσταση του έργου «Ο Επιθεωρητής» του Ν. Γκόγκολ στις 27 Μαΐου του 2018.
 • Οργανωμένη επίσκεψη στη θεατρική εκδήλωση στις 21 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου του 2018 «Η ιστορία του Β.Μ. - ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα».
 • Ομαδική παρακολούθηση έργων σύγχρονου ρωσικού κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Ρωσικού Κινηματογράφου 5 με 9 Μαΐου του 2017. 

Search